Oregano - uprawa, pielęgnacja

/

W poważnych pizzeriach na stole zawsze znajduje się oregano w shakerze. A nawet jeśli nie ma w pobliżu shakera, można być pewnym, że producent pizzy użył dużo oregano do sosu. Jest to kluczowy składnik zarówno w kuchni greckiej, jak i włoskiej, a jego najlepsze odmiany są często określane jako oregano greckie.
 
Chociaż można zacząć uprawę oregano od nasion, które dobrze kiełkują i łatwo rosną, nie jest to ogólnie zalecane, ponieważ intensywność smaku różni się w zależności od rośliny. Najlepiej jest poszukać małej doniczkowej rośliny oregano i spróbować w centrum ogrodniczym. Upewnij się, że spróbujesz przed zakupem. Tak jest, śmiało żuj liść zanim go kupisz. Jeśli chcesz rozpocząć uprawę oregano z nasion, posadź więcej niż będziesz potrzebować i skosztuj sadzonek przed podjęciem decyzji, które z nich zachować. Rośliny w centrum ogrodniczym są zazwyczaj rozmnażane wegetatywnie, więc będą to klony smacznej rośliny macierzystej.
 
Oregano najlepiej rośnie w pełnym słońcu w dobrze zdrenowanej glebie. Dodaj trochę piasku i kompostu do gleby w czasie sadzenia, ale nie nawozów. Pochodzące z rejonu Morza Śródziemnego oregano dobrze radzi sobie w gorących, suchych miejscach i na chudej, skalistej lub piaszczystej glebie.
 
Oregano jest rośliną wieloletnią; jest odporne na strefę 4, choć niektórzy ogrodnicy twierdzą, że jest odporne tylko na strefę 5. Jeśli znajdujesz się w strefie 4 i będziesz sadzić oregano w podwyższonej grządce, posadź je raczej w środku skrzynki niż na jej zewnętrznej krawędzi, aby korzenie miały jak największą ochronę przed zimnem.
 
Smak oregano jest najsilniejszy, gdy zbierasz liście tuż po tym, jak uformują się pąki kwiatowe, ale nie są jeszcze otwarte. O dziwo, oregano ma silniejszy smak w stanie suchym niż świeżym. W przeciwieństwie do wielu ziół, lepiej jest dodać je do sosu na chwilę przed podaniem, niż na kilka godzin przed tym, jak jego ostry smak stanie się ulotny i zniknie, jeśli będziesz go zbyt długo gotować.
 
Oregano łatwo się wysiewa i stopniowo rozrasta, tworząc duże kępy. Jeśli pozwolisz roślinom kwitnąć, usuń wszystkie, które mają różowe lub fioletowe kwiaty; odmiany o białych kwiatach mają najlepszy smak. Z opieki i przycinanie tej rośliny potrzebuje nie więcej niż stopę kwadratową przestrzeni, ale uwielbia się rozrastać. Zasadzona na grządce z borówkami lub innymi wieloletnimi krzewami stanowi atrakcyjną, jadalną okrywę.
 
Więcej na stronie https://mandevilla.pl/